Waasland

 

images/headers/Waasland-1.jpg

Natuurpunt Waasland vzw is een regionale vereniging die werkt voor het behoud van alle natuurgebieden en open ruimten in het werkingsgebied. Sinds 1/1/2017 bundelt Natuurpunt Waasland de krachten van Natuurpunt Waasland Noord, Natuurpunt Zuid Waasland en het voormalige Natuurpunt WAL. Sinds 25/3/2018 maakt ook Natuurpunt Hamme deel uit van Natuurpunt Waasland , en is ook Natuurpunt CVN Waasland (Wase natuurgidsen) toegetreden tot Natuurpunt Waasland vzw. 

Het werkingsgebied van Natuurpunt Waasland vzw omvat elf gemeenten: Antwerpen Linkeroever, Zwijndrecht, Beveren-Waas, Kruibeke, Temse, Sint Gillis-Waas, Stekene, Sint-Niklaas, Waasmunster, Lokeren en Hamme. We hebben bijzondere aandacht voor de Schelde met haar slikken en schorren en de Durme, die beiden door ons werkingsgebied lopen.

Natuurpunt Waasland vzw komt tevens op voor het behoud van de biodiversiteit en een gezond leefmilieu in haar werkingsgebied.

De website van Natuurpunt Waasland Noord vind je hier, de website van Natuurpunt Waasland Zuid vind je hier. De website van kern Kruin vind je via deze link en de website van kern Hamme vind je hier

NPkalender2019De Natuurpuntkalender is elk jaar een trouwe en mooie verschijning! Ook in 2019 wil je hem zeker 365 dagen tegen je wand zien hangen! Je kan hem bestellen via 03 722 15 37 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Stort 10 euro op rek. nr. IBAN BE 08 0013 4249 1013 van NP Waasland. We bezorgen de kalender aan huis als je in onze regio woont.

2012.11.23 NPWAL opruimactie St.Annabos met PV 115Op Linkeroever en in Zwijndrecht zijn er veel mooie en gevarieerde natuurgebieden van hoge waarde. Natuurpunt Waasland probeert die bij het grote publiek kenbaar te maken door er geleide wandelingen in te organiseren.

Je vindt een overzicht van onze binnen- en buitenactiviteiten op onze activiteitenkalender.

Natuurgebieden kunnen ook wel wat mensenhulp gebruiken om hun waarde te behouden en te versterken. Zonder gericht natuurbeheer zouden orchideeën, vogels, vlinders, of amfibieën er op achteruitgaan en zou zwerfvuil zich opstapelen.

Voor specifieke biotopen stellen we een beheervisie op, die we stelselmatig uitvoeren met een “Beheerteam” van vrijwilligers, bijgestaan door deskundigen van Natuurpunt en de Vlaamse Overheid.

Ben jij iemand die af en toe wat tijd heeft en graag in contact komt met de natuur in je buurt? Wil je bv. een leefgebied voor kikkers maken, een duinbiotoop behouden, maaien om meer orchideeën of vlinders aan te trekken?

Treed dan (vrijblijvend) toe tot ons “Beheerteam”. Je zal dan af en toe een mail krijgen met de aankondiging van de beheeractiviteiten in de natuurgebieden van Antwerpen Linkeroever en Zwijndrecht. Soms gaan we met carpooling op verplaatsing naar de natuur in de Waaslandhaven. 

Natuurpunt Waasland zorgt steeds voor gereedschap, drank, versnapering, werkhandschoenen. Alle deelnemers zijn verzekerd voor ongevallen en schade aan derden. 

Graag meewerken aan meer natuur in de buurt? Geef je naam, mailadres en telefoonnummer op bij: 03 722 15 37 (kantooruren) of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Info: René Maes tel. 0494 17 85 86 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Aanvang van de infrastructuurwerken Linkeroever en de aanzet van de Oosterweelverbinding startte met de kaalkap van de oude Dwarslaan in natuurgebied Het Rot. De bouwheer (BAM) belooft herstel na de werken en daar houden we hen ook aan.

Ondertussen werkte Natuurpunt Waasland Kern Linkeroever mee aan de plannen voor het ‘Landschapspark Linkeroever’ om Linkeroever groen te houden en nog groener te maken. Samen onze partners zoeken we naar alternatieve financiering voor o.a. robuuste ecopassages tussen enerzijds Het Rot en Vlietbos en anderzijds Burchtse Weel en Linkeroever.