Bustocht naar Vogelsang (Duitsland)


Natuurpunt 's Heerenbosch en Natuurpunt Waasland Kern Hamme: 21 juli
We gaan naar het voormalige Belgische militaire domein Vogelsang in de Duitse Eifel. Het militaire domein is ondertussen het kroonjuweel geworden van het Nationaal Park Eifel waarvan het natuurcentrum nu is gevestigd in de oude militaire gebouwen. 

Oorspronkelijk gebouwd door het Naziregime als een eliteschool voor jonge Nazi's, werd het na Wereldoorlog II een militair domein van de bezettingstroepen. Eerst zaten er Britse militairen, later werd het Belgisch. België droeg het gebied in 2006 weer over aan Duitsland.

Het vroeger militaire oefenterrein is een schatkamer van de natuur. Het gebied werd nooit bemest en de Hoogvlakte van Dreiborn herbergt dan ook heel wat vogels, planten, vlinders, enz. die bij ons zeer zeldzaam zijn geworden. Hier leven wilde katten, zwarte ooievaars en rond 1.450 zeldzame en bedreigde dieren- en plantensoorten

Wat staat er op het programma?
We voorzien verschillende gidsen en activiteiten en wandelingen:

Wandelen: voor wie graag een mooie en wat langere dagwandeling maakt in het gebied organiseren we een tocht die het gebied doorkruist o.l.v. Geert Van Damme Voorzitter van Natuurpunt ‘s Heerenbosch. Een algemene natuurwandeling met mooie vergezichten. We trekken door de hele hoogvlakte, bezoekt het oude verlaten dorp Wollseifen en eindigt in Vogelsang.

Wie liever wat meer focust op vogels gaat mee op stap met de vogelwerkgroep. Zij maken een kleinere rondwandeling maar zijn ook de hele dag op de baan.

Voor de plantenliefhebbers is er een nog kleinere wandeling. Leer met hen de plantenrijkdom van het gebied kennen op een rustige manier.
De mensen van de insectenwerkgroep gaan natuurlijk op zoek naar vlinders, kevers en ander klein grut dat daar nog massaal rond vliegt en loopt. Geniet mee van hun ontdekkingen.

Samenkomst: om 7u stipt aan het station van Dendermonde met de bus. De wandelingen starten aan de parking voor de toegangspoort van het nationaal park in de gemeente Dreiborn. De kleinere rondwandelingen blijven in de buurt en rond 16u brengt de bus hen naar het Forum van Vogelsang, de oude militaire gebouwen waar er nu een natuurcentrum is, waar je de prachtige gebouwen en installaties kan bekijken en eventueel nog iets kan drinken. Je hebt er ook een prachtig zicht op de Urfftalsperre, een reusachtig stuwmeer. Terug rond 20u.

Mee te nemen: Gepaste kledij en schoeisel, een picknick en (voldoende!) drank, eventueel iets om op te zitten tijdens eten in de vrije natuur(bv plastic zak), wat centen als je iets wil drinken in het natuurcentrum.
Verder naar eigen wens: verrekijker, loupe, vlindernetje, determinatieboeken. Ben je een absolute leek inzake vogels, vlinders, planten, …? Geen nood, de nodige kenners zijn aanwezig.

Kostprijs: nog te bepalen, maar zal rond de 20€ zijn. We gaan ook nog eens rond met de hoed voor de chauffeur.
Info en inschrijven: graag zo snel mogelijk bij Geert Van Damme, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 0474 93 84 81

Organisatie: Natuurpunt 's Heerenbosch
Mede-organisatoren: Plantenwerkgroep naturelaar, Insectenwerkgroep Voelspriet, Vogelwerkgroep ’s Heerenbosch, Zoogdierenwerkgroep 's Heerenbosch Hamme, Zoogdierenwerkgroep Waas, Durme & Schelde, Natuurpunt Waasland kern Hamme