Overstroming Burchtse WeelTussen het wachtbekken en de inlaatzone van Burchtse Weel, blokkeerde op 9 september 2017 even voor 4u ‘s ochtends, de poort die bij laag tij opengaat om het water vanuit het wachtbekken naar het slikken- en schorrengebied te laten stromen.

De poort bleef open staan, waardoor het inkomend tij volop binnenstroomde en het peil van het wachtbekken meer dan anderhalve meter deed stijgen.

Doordat het waterpeil in het wachtbekken te hoog kwam te staan, sloegen twee pompen aan. Die pompten het water terug naar het slikken- en schorrengebied, waar het via de openstaande poort opnieuw het wachtbekken instroomde…

Een bijzonder gevaarlijke situatie gezien daardoor ook de achterliggende beek en het woongebied kon bedreigd worden… Een medewerkster van Natuurpunt Waasland sloeg alarm nadat verontruste vissers haar hadden gecontacteerd. Brandweer en politie konden hieraan niks verhelpen.

Gelukkig beschikte boswachter Lucas Bergmans (Agentschap natuur en Bos) over de nodige noodnummers. Een werknemer van de firma Hye kon de poort dichtmaken. De pompen zorgden ervoor dat het peil in het wachtbekken op een normale hoogte bleef.

Pas om twaalf uur (acht uur na het binnenstromen) werd aan de oorzaak gesleuteld. Even later bleek dat de herstelling niet oké was en stroomde het water opnieuw binnen!

Na structurele ingrepen door BAM, de provincie Antwerpen en het ANB kon het probleem later worden opgelost.

In ieder geval, erg spectaculair, die hoge waterstand. Gelukkig viel dit niet voor in precaire omstandigheden. Bij springvloed gecombineerd met andere calamiteiten was het mogelijk anders afgelopen…
(foto: Greet De Jonghe)