Ligging: 

gebied 3beken 150Richard Timmerman werkte in naam van KRUIN en Natuurpunt een wandeling uit in het agrarische landschap waar de Barbierbeek, de Groendambeek en de Klein Pismolenbeek door stromen.

3beken folder 200
Dit landschap heeft een rijk cultuurhistorisch verleden. Zo voeren ooit de Vikingen op de Barbierbeek. Je vindt er eeuwenoude wegen en bolle akkers. De beken kronkelen op een nog natuurlijke wijze doorheen dit landschap.

Het 4,2 km lange wandelpad werd volledig geschikt gemaakt voor rolstoelgebruikers en op aanvraag worden er wandelingen met doventolk en braille-informatie georganiseerd.


Over welk gebied gaat het?

Het betreft de vallei van de drie beken: Barbierbeek, Groendambeek en Kleine Pismolenbeek. Deze beken liggen in het gebied ten zuiden van de E17 vlakbij de afrit Haasdonk, op het grondgebied van Bazel, een deelgemeente van Kruibeke.Waarom is dit gebied zo waardevol?

Zowel geschiedkundig als op natuurlijk vlak is dit gebied zeer waardevol. Reeds in de middeleeuwen situeerden zich hier enkele belangrijke omwalde hoeven namelijk Hof ter Elst en het Geelhof. Ook de banmolen van de Gheelhauts en later de Pismolen (watermolen op de Barbierbeek) duiden op het belang van het gebied. Uit oude kaarten (Speelman 1688, Ferraris 1773) blijkt dat de perceelsgrenzen nu nog steeds op dezelfde plaats liggen als honderden jaren geleden.

Dit gegeven in combinatie met een goed bermbeheer (volgens het bermdecreet van 1984) zorgt ervoor dat een groot aantal kruiden en wilde planten voorkomen. In het voorjaar kunnen we genieten van een kleurrijke bloemenpracht van pinksterbloem, dagkoekoeksbloem, hondsdraf, slanke sleutelbloem en vele andere soorten.

Op natuurlijk vlak zijn een aantal zeer belangrijke landschapselementen aanwezig. Vooral de typische bolle akkers van het Waasland geven de vallei een zeer merkwaardig uitzicht.

Het landschapsbeeld: het wijmen- of wilgenveld, griende of rijsbos (allemaal dezelfde betekenis) op een door de gemeente aangekochte perceel is uniek. Zoals de prachtig meanderende Barbierbeek zijn er maar enkele beken in Vlaanderen, de vallei is geklasseerd als waardevol landschap. In en rond de poelen is het goed vertoeven voor amfibieën en zelfs de ijsvogel is er waar te nemen.

Wanneer boven de hoofden van de wandelaars de buizerd en de torenvalk opdoemen en het gelach van de groene specht hoorbaar is, raken we nog meer overtuigd van het waardevolle van deze vallei.


Contactpersoon voor dit gebied:
R. Timmerman, Klaprozenstraat 2, 9120 Melsele
Tel: 03 775 03 64 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

• Een kaartje vind je op de Kruin website en de brochure kan je opvragen bij KRUIN: N. Daniëls tel. 03 774 27 94 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
• of af te halen bij het Toeristisch Infokantoor Rupelmonde , Nederstraat 2 . Prijs : 1 Euro of 1,44 euro inclusief verzendingskosten
• Contacteer Richard Timmerman voor geleide wandelingen met doventolk en/of braille-informatie op tel. 03 775 03 64 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.