Sinds dec. 2001 is de Vlaamse overheid eigenaar. Tot dan was het een militair oefenterrein van de Genie.
Het is een bakstenen fort dat werd gebouwd van 1883 tot 1892. Het ligt op ongeveer 600 meter ten noorden van de Schelde, op de zuidelijke flank van de Wase cuesta.
Satellietfoto van het fort, anno 2004 (bron: Google Maps)
Binnenin is het fort een ideale overwinteringsplaats voor vleermuizen: het is er koel (maar zonder vriestemperaturen) en vochtig.
Vanaf 1974 zijn er vleermuistellingen door de Vleermuizenwerkgroep en werden reeds beheerwerken uitgevoerd, zoals het toemetselen van grote gaten, het met hekken afsluiten van toegangen en het aanbrengen van holle bakstenen als schuilplaatsen voor de vleermuizen. De resultaten zijn spectaculair.
De populatie overwinterende vleermuizen is aangegroeid tot meer dan 1200 exemplaren van 9 verschilllende soorten. De talrijkste soort (ongeveer 70%) is de watervleermuis. Bijzondere soorten zijn de meervleermuis en de ingekorven vleermuis.
Het fort is als deel van de fortengordel erkend als Habitatrichtlijnsite en krijgt daardoor extra bescherming op Europees niveau.
Het fort wordt beheerd door de Vlaamse overheid, ANB en dit in samenspraak met de Vleermuizenwerkgroep, Natuurpunt Waasland en Ecotest.
Het fort is uiteraard niet toegankelijk zonder begeleiding: je zou er je nek kunnen breken!
Op de buitenste omwalling loopt een wandelpad.
Meer info bij: ANB, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en bij Gerry Heyrman Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Gerry Heyrman schreef zijn eindwerk voor het getuigschrift CVN-natuurgids over het fort van Steendorp. Hij pleitte, samen met de Vleermuizenwerkgroep en andere locale natuurbeschermers, jaren voor de bescherming van dit 5-sterren-vleermuizenhotel.