gelaagpark middensteWaterplas

             

 

 

 

 

 

 

 

 

De middenste waterplas


Gebiedsnaam: Het Gelaagpark (in de volksmond 'de putten' )

Ligging: achter de Kerkhofstraat te Steendorp.

Aard: Bos, zoetwaterschor, bloemrijk grasland, rietkragen en open water.

Oppervlakte: 4 ha

Historiek: In 1988 startte Wielewaal-Waasland-Zuid de actie “Behoud het Gelaagpark”.

Status: Eigendom van Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, afdeling Maritieme Toegang, in beheer door de gemeente Temse.

Waarde: Het Gelaagpark wordt gedomineerd door een wilgen-berkenbos. Een drietal vijvers herbergen dankzij hun goede waterkwaliteit een rijke waterplantenvegetatie. Dit geeft aanleiding tot een waardevol amfibieënbestand. Een typische plant van het Gelaagpark is de Gevlekte Orchis. Ten zuiden van de vijvers ligt er een boszone met een spoelputs die fungeert als zoetwatergetijdenschor. Dit getijdenschor is een paradijs voor zeer zeldzame rietvogels als woudaapje en kwak. In het Gelaagpark broeden 52 soorten vogels waaronder ijsvogel, waterral en sperwer.

gelaagpark begroeiingRechterWaterplas

 Gelaagpark - Begroeiing van de rechter waterplas


Beheer/ plannen:
Door de status als privaat eigendom is er nooit enige vorm van natuurbeheer geweest. Indien er op korte termijn niet gekapt, gesnoeid en gemaaid wordt, zal de gevlekte orchis uit het natuurgebied verdwijnen. Dit sterk gevarieerd gebied moet als ongerept natuur- en rustelement betere bescherming krijgen.

Bereikbaarheid: Bereikbaar door links van de "Lourdeskapel" in de Kerkhofstraat de boswegel te nemen en af te dalen.

Contactpersoon: Voor meer info of een geleid bezoek, contacteer Gerry Heyrman: 0498 57 72 24; of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.