Gebiedsnaam: Halve Maan

Ligging: Zwijndrecht. De Halve Maan met de Defensieve Dijk ligt op de grens tussen Melsele (Beveren) en Zwijndrecht. De dijk bestaat uit een gracht en een dijklichaam.

Landschapstype: De Halve Maan maakt deel uit van het beschermd landschap "Defensieve Dijk" en omvat de halvemaanvormige vijver, gracht, dijk en omgevende landbouwgrond

Oppervlakte:

Historiek: Tussen het Fort St. Marie en het Fort van Zwijndrecht werd tussen 1870 en 1880 een militaire verdedigingslinie gemaakt. In de polders bestond die uit een dijk, die in de zandstreek verder ging in een militaire weg : de Krijgsbaan. De uitgraving voor de dijk vormde een lange verdedigingsgracht : het Lange Eind. Hierop bevonden zich 2 schansen (verdedigingsposten of lunetten) : de Halve Maan en de Put van Fien. Zo ontstond het zogenaamde "Verschanst Kamp Linkeroever", deel van de vesting Antwerpen. De N 49 (expressweg) snijdt de linie in twee. Het noordelijk deel= het Lange Eind en de Put van Fien. Het zuidelijk deel = het vervolg van het Lange Eind + de Halve Maan. De "Defensieve Dijk" wordt gevormd door het resterende deel van de dijk.

Status: In 2001 kocht de gemeente Zwijndrecht de oude verdedigingsdijk aan de Halve Maan. Het volledige zuidelijk deel is een Beschermd Landschap.

Waarde: natuurlijke en cultuurhistorische waarde

Beheer, Plannen: er is een beheercommissie voor het beschermde landschap, waarin Natuurpunt Waasland zetelt. Lees de krijtlijnen van het beheerplan.

Toegankelijkheid: de volledige dijk is vrij toegankelijk voor wandelaars. Het zuidelijk deel van de dijk is ook toegankelijk voor fietsers. Je kan er fietsen in de Langehaagstraat en de Trepelandstraat. Natuurpunt Waasland ijvert voor een fietsersbrug gekoppeld aan de spoorwegbrug over de N 49 : zo zou er een aangename fietsweg zijn naar het Groot Rietveld, Kallo en de bedrijven die daar gelegen zijn.

Contactpersoon: Kris Peeters: 03 252 40 78 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.