Unieke kenmerken: Het Rot is een 80 hectare groot en bijzonder waardevol natuurgebied aan de rand van de grootstad. Het is gekend als vogelgebied wegens onder meer aanwezigheid van een kolonie blauwe reigers. Er zijn vele wandelmogelijkheden.

Opgelet: in tal van publicaties en websites wordt Het Rot vereenzelvigd met de aangrenzende Middenvijver. Dat is erg verwarrend want Het Rot is bestemd als natuurgebied en de Middenvijver als woonuitbreidingsgebied!

Ligging: Antwerpen-Linkeroever. Het Rot is begrensd door Halewijnlaan, Blancefloerlaan, Verbindingsweg E17-E34 (Expresweg) en Charles De Costerlaan. Zie Google Maps

Eigenaar: Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM)

Beheerder: Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), Regio Antwerpse Kempen: Lange Kievitstr. 111/113 bus 63, 2018 Antwerpen Tel: 03 224 62 62 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Er is minimaal beheer wegens de geplande werken aan de Oosterweelverbinding.

Toegang en bereikbaarheid:
• Het gebied is enkel toegankelijk op de officiële wandelpaden.

• Het centrale gebied rond de reigerkolonie en de waterplassen in het westelijke deel zijn broed- en rustgebieden zijn niet toegankelijk.

• Honden moeten aan de lijn, ook in het oostelijk deel langs de Rotbeek.

De hoofdingang van het natuurgebied ligt aan de ‘Park and Ride Blancefloerlaan’ op de Antwerpse Linkeroever.

Met het openbaar vervoer: tramhalte ‘Park and Ride Blancefloerlaan’ op de Antwerpse Linkeroever en is bereikbaar met tram 3, 5, 9 en 15.
Met de fiets: vanuit Antwerpen-centrum neemt u de voetgangerstunnel naar Linkeroever. Op Linkeroever volgt u de Blancefloerlaan, die in het verlengde van de tunnel ligt. Na een kleine 2 km vindt u aan je rechterkant de Park and Ride Blancefloerlaan’.

Bescherming en status:
• Als 'waardevol landschap' gerangschikt en beschermd in 1987. 

• Als natuurgebied op het gewestplan Antwerpen

• Het behoort samen met het Vlietbos en Blokkersdijk tot het Vlaams ecologisch Netwerk (VEN).

Het natuurgebied verwelkomt:
• wandelaars, joggers, fietsers die op de paden blijven en genieten van de natuur

• natuurliefhebbers op zoek naar mooie vogelwaarnemingen en de duinflora

• wandelaars met honden aan de leiband en een poepzakje

• rolstoelgebruikers

Historie:
Het Rot maakte vroeger deel uit van de Borgerweertpolder (1049 ha) die omgeven werd door de Schelde, de Blokkersdijk en de Suikerdijk (Zwijndrecht). Tussen 1930-1936 werd het noordelijk en meest westelijk gebied opgespoten met Scheldezand. Tussen 1970-1974 werd het aangrenzende gebied Middenvijver eveneens opgespoten.

Dit werd bij de invulling op het Gewestplan opgesplitst in een westelijke helft (Speelbos en speelweide) en een oostelijke helft (woonuitbreidingsgebied). Dankzij de inspanningen van vele vrijwilligers van het toenmalige Natuurpunt WAL, andere actiegroepen en medestanders werd Het Rot in 1987 door de overheid als waardevol landschap beschermd.

In het kader van het Masterplan Mobiliteit Antwerpen werd Het Rot heringericht om het ecologische potentieel van het gebied te verhogen. Dit ter compensatie van mogelijke verstoring in het natuurreservaat Blokkersdijk als gevolg van de aanleg van de Oosterweelverbinding (mitigerende maatregel).

De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) legde een grote waterplas met twee eilandjes, verscheidene waterlopen (8ha water), kijkheuvels en nieuwe wandel- en fietspaden aan.

Fauna en flora:
• Deelgebied Het Rot: spontaan opgeslagen berken-wilgenbos met beek en moerassige delen.

• Deelgebied Middenvijver: hooggelegen opgespoten gebied met berken- en wilgenopslag

• Deelgebied Donckers : deels aangeplant bos (canadapopulier en den), deels spontaan opgeslagen berken-wilgenbos, rondom twee oudere vijvers; in het westen grenzend aan de Verbindingsweg E17-E34;

• grote waterplas met eilandje (aangelegd in 2007) ter compensatie van mogelijke verstoring in het natuurreservaat Blokkersdijk als gevolg van de aanleg van de Oosterweelverbinding (mitigerende maatregel)

Bedreiging:
Oosterweelverbinding

• Ongewenste recreatie: loslopende honden, recreanten die de wandelpaden negeren, geluidsoverlast van de autostrades.

• Mega-evenementen op de aangrenzende Middenvijver: evenementenorganisator Docking Station verwierf een concessie voor twintig jaar om muziekevenementen te organiseren op de Middenvijver, eigendom van Waterwegen en Zeekanaal nv (W&Z).

Het gaat hier concreet over Laundry Day (september), Summerfestival (juni) en wellicht nog andere… Deze festivals zullen elk 70.000 bezoekers aantrekken.

Dat is meer dan tweemaal de bevolking van Linkeroever en Zwijndrecht-Burcht die uit de bol gaan op luide muziek, lichtorgels en vuurwerk, aan de rand van beschermde natuur (Het Rot, Blokkersdijk en het Sint-Annabos) en op 200m van de bewoning. Met de komst van mega-evenementen is de rust voor vogels en omwonenden ernstig bedreigd.

Wetenschappelijke gegevens:
• Jef, Greet en Willy maakten van maart tot en met juli 2014 een broedvogelinventarisatie van het gebied, die nog maar eens aantoont dat het Rot zeer soortenrijk is, wat tot nadenken zou moeten stemmen. Lees hier het broedvogelmonitoringsrapport.

• Recente waarnemingen: zie waarnemingen.be

Contactpersoon: René Maes, tel. 03 252 41 23, GSM: 0494 17 85 86 of e-mail René Maes

ATV ontdekt de natuur van Het Rot
Tijdens de zomer van 2014 draaide ATV een reeks rond 'Ontdek de natuur in 't Stad' (de Antwerpse ledenwervingsactie van Natuurpunt.) Natuurpunt Waasland-voorzitter Jef Van De Wiele leidde de journalisten rond in natuurgebied Het Rot. Het filmpje kan je hier bekijken.

Een ander filmpje over het Rot maakte Marc Santon. Je kan het hier bekijken.