Torenvalk GyprocNiet elk bedrijf (of bedrijfsleider) is opgezet met beschermde natuur op zijn terrein. Dat stellen we in het project "Antwerpse haven natuurlijker" jammer genoeg wel eens vast. Het wordt echter helemaal erbarmelijk als we bedrijven wijzen op bv. een kolonie Oeverzwaluw op hun bedrijfsterrein en ze de aanwezigheid van de beschermde vogels staalhard ontkennen. Bij het daaropvolgende terreinbezoek stellen we dan vast dat de oeverzwaluwen verdwenen zijn…

Gelukkig zijn er, voorlopig nog dun bezaaid, ook bedrijven zoals Saint-Gobain/Gyproc in Kallo die heel veel inspanningen doen om de natuur op het terrein alle mogelijke kansen te geven. Dit bedrijf richtte enkele zones in om meer biodiversiteit te krijgen. Saint-Gobain/Gyproc houdt Natuurpunt Waasland spontaan en regelmatig op de hoogte over natuur op het bedrijfsterrein.

Begin mei kregen we melding van:
• een startende kolonie oeverzwaluwen in een buitenopslag van een deel van de gipsvoorraad (wat wellicht zelfs de eerste keer is in Vlaanderen!). Alhoewel dit potentieel voor heel wat problemen kon zorgen, werd toch alles in het werk gesteld om een alternatief te vinden. Uiteindelijk werd een nieuwe opslag aangelegd enkele meters voor de bestaande voorraad waardoor deze tot eind augustus onaangeroerd kon worden gelaten. Ondertussen is de kolonie er uitgegroeid tot een 150 nestgangen en krioelt het er van de zwaluwen.

• een koppel Torenvalk dat op 43 meter hoogte is komen broeden. Op het nest werd een webcam geplaatst die elke 60 seconden een beeld maakt en doorstuurt. Ondertussen zijn er van de 4 eieren al 3 jong uitgekomen. Het nest kan je zelf ook opvolgen via deze link (https://goo.gl/photos/pFTRaAFirS3YMoEE8)

• twee koppels Scholekster die nestelen op de daken van 2 gebouwen.
Zo zie je maar, het heeft vooral met attitude te maken. Waar een wil is, is echt wel een weg!

(Tekst Johan Baetens; Foto: Torenvalk met jong op toren van Saint-Gobain (Danny Van Duysen)