Het zal wellicht velen verbazen, maar voor de actieve leden van de Kern haven, is het ondertussen de normaalste zaak van de wereld: bij Natuurpunt Waasland wordt gewerkt voor natuur in en rond de Waaslandhaven.

KernHavenKarienToegegeven, het is wel een vreemde eend in de ‘Natuurpunt-bijt’. De kern had evengoed "Kallo-Verrebroek-Kieldrecht" kunnen heten, maar dat bekt nu eenmaal niet zo goed. Bovendien, en net iets belangrijker, dekt de naam wel degelijk de lading: werken voor natuur in het Waaslandhavengebied.

Alles start bij goed overleg en planning
Onze kern werd einde 2012 boven de doopvont gehouden. Met die kern proberen we op alle vlakken (studie, educatie, beheer en beleid) waarin Natuurpunt Waasland actief is, onze werking uit te bouwen. In 2015 werd daarvoor elf avonden met telkens een tiental deelnemers vergaderd zodat alle activiteiten goed konden worden voorbereid.

De meeste tijd kruipt in het voorbereiden van onze educatieve activiteiten zoals Ganzondag of de Vlaamse Havendag met ‘Ontdek de Rietvelden van Kallo’ en ‘Beveren wandelt’. Op deze activiteiten ontvingen we in 2015 een 400-tal bezoekers die door onze gidsen werden rondgeleid en van tekst en uitleg voorzien.

621 manuren per jaar werken voor natuur
Maar we doen niet aan lippendienst. We steken ook de handen uit de mouwen. In 2015 gingen we 18 halve dagen aan de slag in de natuurgebieden in en rond de haven.

Bovenop kwamen zeven bedrijven, bij wijze van teambuilding, meehelpen. Ook de actie ‘Hout voor werk’, georganiseerd in samenwerking met het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, was een succes. In totaal presteerde de Kern Haven in 2015 zo'n 621 manuren (aantal personen x aantal uren) voor natuur in en rond de haven.

Amfibieën redden
Tijdens de jaarlijkse amfibieënoverzetactie in Kallo werden vorig jaar 1888 amfibieën veilig op weg geholpen naar hun voortplantingsplaatsen. Een actie waarbij gedurende twee maanden elke avond en ochtend een vrijwilliger emmers ingegraven langs het paddenscherm nakeek. Ook kinderen worden bij dit verhaal betrokken. Een vijftiental lagere schoolklassen van gemiddeld 20 kinderen werden door onze gidsen geïnformeerd over deze actie.

Natuurstudie is belangrijk
We steken ook (individueel of in groep) heel wat werk in het bestuderen van de natuur. In en om het havengebied en in de omliggende dorpskernen worden op jaarlijkse basis tellingen uitgevoerd van huis- en oeverzwaluwen, wulpen, meeuwen, aalscholvers en andere water- en broedvogels, vleermuizen, muizen, vissen, rugstreeppadden en verschillende soorten inheemse orchideeën. Voor het muizenmeetnet werden op 1 avond 66 muizen gevangen (waarvan 66 bos-, 2 veldspits- en 2 bosspitsmuizen.)

 

Mocht je interesse hebben, ben je steeds welkom op één van de vele activiteiten van de kern haven!
Contact: tel. 0484 23 75 59 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.