Ligging: te Steendorp tussen het Fort van Steendorp (westen), de Steenbakkerij (zuiden), de Kapelstraat (noorden) en het Gelaagpark (oosten)

Eigenaar: Min. v.d. Vlaamse Gemeenschap, AWZ, afd. Maritieme toegang

Oppervlakte: 17,6 ha

De grote kleiput is opgevuld met specie uit het Deurganckdok en heringericht als:

a) natuurgebied (15 ha)

Beheer: Agentschap van Natuur en Bos.
Het gebied is ingezaaid met grassen en klaverachtigen. Eik, es, boskers, sleedoorn, lijsterbes, meidoorn en hazelaar zijn er aangeplant met eik als hoofdsoort(50%). Rond deze aanplantingen staat prikkeldraad want er grazen ook 2 Galloways. Dit zijn Schotse hooglandrunderen (zonder hoorns). Zij verblijven hier het ganse jaar.

Op die manier wordt het gebied begraasd en blijven er open plekken. In de zomer worden ze soms bijgestaan door ponies. Vermits de grond afkomstig is uit het Deurganck-dok vindt men hier eigenaardig genoeg Zeebies en Zeeaster. Ook Rode ogentroost is hier in de zomer te zien. Door de vele klavers en de vlug opwarmende grond vindt men hier veel vlinders. Ook libellen vinden dit een fijn gebied.

b) parkgebied (2,6 ha)

Beheer: Groendienst gemeente Temse.
Dit gebied is ingericht met een notelarendreef met zitbanken, een boomgaard met appel, peer, kriek, mispel, moerbei en pruim. Er is een groot grasveld waar hier en daar speeltuigen in hout staan en een echt in hout opgetrokken kasteel. De gemeente heeft er ook een “Luzzie” gebouwd met info over het gebied en de geschiedenis an Steendorp. Een “Luzzie” is een droogloods waar men de bakstenen liet drogen. Er is een petanqueterrein en een Fins looppad aangelegd.

Toegankelijkheid: Zowel in het natuurgebied als het parkgebied kan je vrij wandelen. In het natuurgebied zijn geen honden toegelaten.
Er worden meerdere wandelingen georganiseerd.

Filmpje over de Roomkouter: klik hier
Info: Natuurpunt Scousele, onderafdeling van Natuurpunt Waasland: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.