Naam: Schausselbroek

Ligging: Tussen Temse en Steendorp aan de Schelde. Onder het reservaat "Schausselbroek" verstaan we zowel de Schausselbroekpolder als de Oost-Sivepolder en de cuesta helling tussen het Fort van Steendorp en de polder.

Landschapstype: Loofbos, broekbos, weiland, verruigde bospercelen, zoetwaterschor. Bekijk de details van gebieden in eigendom en beheer van natuurpunt

Oppervlakte: Natuurgebied en bosgebied: 12,418 ha waarvan 6,721 in eigendom van Natuurpunt vzw., 4,8 ha beheerd wordt door Ecotest en 0,897 ha is eigendom van gemeente Temse. 6,29ha is erkend natuurgebied.

Historiek: De eerste percelen werden in november 1993 door de Wielewaal aangekocht. Meer weten over de geschiedenis, geologie van het gebied?

Status: Schausselbroek en Oost-Sivepolder zijn ingekleurd als natuur- of bosgebied op het gewestplan.

Schelde- en Durme-estuarium

Habitat vogelrichtlijngebied

Waarde: De grote variatie tussen weiland, bosakker en broekbos en het omliggende (nog vrij ongeschonden) poldergebied maken dat het natuurreservaat een zeer hoge botanische waarde heeft, een rijke avifauna herbergt en interessante andere fauna elementen bevat.

Beheer/ Plannen: De hoofddoelstelling is de authenticiteit van het polderlandschap nastreven. De bospercelen dienen op lange termijn van canada-aanplant omgezet te worden naar streekeigen gemengd bos. Weidepercelen zullen worden beheerd als hooiland waarbij het maaisel wordt afgevoerd. Begrazing in samenwerking met plaatselijke landbouwers. Bewaren van kleine landschapselementen (knotbomen, poelen, houtkanten). En in de brongebieden het bewaren van de specifieke flora (Daslook, Muskuskruid, Speenkruid).

Toegankelijkheid: Door de goede berijdbaarheid van de Scheldedijk is het volledige gebied zeer toegankelijk voor fietsers die van op de dijk de hele polder kunnen overschouwen. Men kan eveneens een wandeling maken die u langs de interessante plaatsen brengt. Voor begeleide wandelingen: Natuurpunt Waasland.

Details van de gebieden kan je in de wandelbrochure bekijken.
Op verkenning in het Schausselbroek met Marco Spildoren.
Bereikbaarheid: Via de Scouselestraat, Steendorp en Oostberg Temse.

Contact & Conservator: Heyrman Gerry,Vlasstraat 2A, 9100 St-Niklaas, mail Gerry Heyrman
Medeconservator is Dirk Meersman. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vacatures: wij zoeken helpers voor beheerkarweien zoals hooien en gehakt hout ruimen: je kan vrijblijvend je naam opgeven bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.