'Hoe samen het klimaatprobleem aanpakken?' Webinar met professor Patrick Meire

Natuurpunt Waasland Kern Hamme: dinsdag 13 oktober om 20u.

Prof. Patrick Meire (Universiteit Antwerpen) geeft in samenwerking met Miladi, Natuurpunt Waasland Kern Hamme, Natuurpunt Dendermonding en Natuurpunt ’s Heerenbosch een lezing over klimaatmitigatie en -adaptatie en de nood aan het herstel van het klimaatevenwicht. In coronatijd is deze lezing enkel mogelijk via een webinar (een live uitzending die deelnemers online kunnen volgen.

Hamme ligt in het midden van de vele sigmagebieden van de Beneden Schelde. In Hamme wordt duchtig gewerkt aan het GGG (Gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij): de Bunt langs Durme en Schelde, aan Wal-Zwijn en het overstromingsgebied Groot Schoor langs de Schelde. Daartussen ligt ons natuurgebied Scheldevallei Moerzeke-Kastel, vertrekkende vanaf het Lippenbroek tot aan het veer naar Baasrode. Aan de overkant ligt het GGG Vlassenbroek. Deze gebieden kennen een overstromingsverleden vol dijken en wielen. De lokale mensen zijn zich sterk bewust van de gevaren van het wassende water.

Sedert enige jaren beseffen we dat het klimaat op hol slaat. We kennen kurkdroge zomers en het grondwaterpeil is beneden alle veiligheidsdrempels. Plots moeten we met man en macht het water bijhouden in plaats van het snel af te voeren. We verspillen bovendien de kracht van ons ecosysteem. De bescherming van het Sigmaplan is lang niet voldoende.

Prof. Patrick Meire tracht ons op zijn begeesterende manier antwoord te bieden op vele vragen:

  • Hoe kunnen we samen de klimaatcrisis te lijf gaan?
  • Wat kunnen onze overheden beter doen?
  • Wat kunnen burgers anders doen?
  • Wat kunnen bezorgde natuurliefhebber beter doen?
  • Welke zijn de uitdagingen en oplossingen voor de klimaatcrisis in onze Scheldevallei?

HOE DEELNEMEN?

Inschrijven kan je via de “agenda” van Natuurpunt Waasland Kern Hamme:
https://www.natuurpunt.be/agenda/webinar-hoe-kunnen-we-samen-het-klimaatprobleem-aanpakken-prof-meire-ua-43657.

Eens geregistreerd, ontvang je later een e-mail met de link naar de webinar die actief wordt op 13/10/2020 om 19u50.