Zu 20191116 boomplant winteractie 19 RudyNielandt 13Dit jaar organiseren we voor het eerst in ons hele werkingsgebied een eengemaakte Winteractie.
We bieden inheems plantgoed, vogelvoer, nestkasten voor vogels en diverse insecten aan billijke prijzen.


Hoe bestellen?
Via deze link vindt u het bestelformulier met meer informatie in PDF-formaat. Maar om te bestellen gebruikt u dit Excelbestand, dat u invult, met uw naam in de bestandsnaam opslaat en mailt naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Afhaalpunten zijn er in het Panneweel in Meerdonk, CC De Kouter in Belsele, Hof Ter Saksen in Haasdonk en bij Agra Claessens in Hamme. Kernen  WAL en kernen Zuid leveren in hun werkingsgebied ook aan huis. 


Plant van Hier

Vanaf dit jaar bieden we ons assortiment inheems plantgoed aan met het 'Plant van Hier'-label (voor zover beschikbaar in de kwekerij). Het label is een initiatief van de regionale landschappen en het Agentschap voor Natuur en Bos.

‘Plant van Hier’ staat voor planten die nakomelingen zijn van bomen of struiken die al vele generaties in onze streek groeien en daardoor zeer goed aangepast zijn aan de bodem en de leefomstandigheden in onze streken.
(Foto: Rudi Nielandt)

Onze fauna en flora accordeert beter met de groeien bloeicyclus van deze planten. Plantgoed uit andere streken krijgt vaak op een ander tijdstip blad of is minder aangepast aan vorst. Ook de klimaatopwarming dwingt ons lokaal aangepast plantgoed te gebruiken. ‘Plant van Hier’ is bovendien een korte-keten product dat de lokale werkgelegenheid en sociale economie (bij de oogst) bevordert.

Indien gewenst, kan een 'Plant van Hier'-attest via mail bezorgd worden (bv. in het kader van gesubsidieerde aanplantingen). Info? Zie www.plantvanhier.be of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Soorten nestkasten
Nestkasten van houtbeton hebben hun voordelen. Houtbeton is een zeer duurzaam materiaal, het isoleert goed (warm in de winter, koel in de zomer), het is ademend zodat er minder condensvocht wordt gevormd en zijn grove structuur maakt het jonge vogels makkelijker om uit het nest te vliegen.

Hieronder staan enkele voorbeelden van de nestkasten. Deze kunnen afwijken van de nestkasten die we zullen leveren. Dat is niet in te roepen om een geleverde nestkast terug te sturen.


Let op: in tegenstelling tot eerder aangekondigd, zullen we de nestkasten voor mussen dit jaar niet kunnen leveren, en is de grootste hoeveelheid voedertafelmix 20 kg i.p.v. 25 kg.


Koolmees nestkast houtbetonNestkast koolmees - houtbeton

Koolmees nestkast houtNestkast koolmees - houtPimpelmees nestkast houtbetonNestkast pimpelmees - houtbeton
Pimpelmees nestkast hout
Nestkast pimpelmees - hout
Nestkast houtbeton halfholenbroeder roodborst winterkoningNestkast halfholenbroeder (roodborst, winterkoning, ...) houtbeton

Nestkast vleermuizenNestkast vleermuizen
Er zijn verschillende vleermuissoorten die gebruik kunnen maken van deze vleermuizenkast. Deze kast is geschikt als zomer en/of paarverblijf. Bij milde winters kan de kast ook als schuilplek dienen.

De vleermuiskast kan zowel aan een boom als aan een gevel geplaatst worden (schroeven bijgeleverd). Kies bij voorkeur een zonnige plek maar plaats de kast niet onder of in kunstlicht. Vermijd directe regeninslag. Bij voorkeur meerdere kasten bij elkaar hangen. Bij plaatsing op zolders en in stallen de kasten zo hoog mogelijk tegen de gevel of palen plaatsen. Bij hoge ruimtes in stallen of op zolders de kasten op minimaal 3 meter hoogte plaatsen.

De vleermuiskast moeten één keer per jaar in de winter schoongemaakt worden. Bij voorkeur tijdens een vorstperiode, controleer eerst of de kasten niet bezet zijn.


Insectenhuis sunInsectenhuis 'Sun'

Insectenhuis combikast lieveheersbeestje bij
Insectenhuis combikast lieveheersbeestje-bij


 

EgelmandEgelmand

 

 

 

 


Voederhuis Innsbruck 
Voedersilo met dak (Innsbruck) 


zadensilo Discovery grootVoedersilo groot